Potrzebujesz:
- 300g mąki
- 120g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki startej skórki cytryny
- torebka cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 200ml kefiru
- 100g masła
- dżem lub konfitura*
- szczypta soli
* Ja osobiście najbardziej lubię z konfiturą truskawkową, ale np. dżem brzoskwiniowy też świetnie się spisuje :)
Wykonanie:
Proponuję zacząć od roztopienia masła, ponieważ i tak trzeba poczekać aż wystygnie.
Zetrzyj skórkę z cytryny, wrzuć ją do miski, dodaj mąkę, cukier, proszek, sól i cukier wanilinowy. Do drugiej miski wlej kefir, wbij jajka i dodaj roztopione (ale wystudzone!) masło i wymieszaj.
Potem zawartość jednej miski wrzuć do drugiej i wymieszaj.
Nagrzej piekarnik do 200°C.
Teraz przykryj dżem/konfiturę ciastem.
Babeczki włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz je przez 15/20 minut.
Mija 15 minut.. i gotowe :) Ja dodatkowo posypuje je cukrem pudrem. Poczekaj, aż wystygną i ciesz się smakiem!
Mam szczerą nadzieję, że będą Wam smakowały (;
Za zrobienie 5.,6. i 7. zdjęcia dziękuję mojemu mężczyźnie.
Za zrobienie 5.,6. i 7. zdjęcia dziękuję mojemu mężczyźnie.
Trzymajcie się słodko!
Lu
Wygląda przepysznie :)) jutro wyprobuje przepis :-)
OdpowiedzUsuńmuffinki są pod każdym względem naprawdę genialne, proste i przepyszne (: takimi by sama Nigella nie pogardziła
OdpowiedzUsuńdzięki Lukri,wypróbuję na sylwestra!:D
OdpowiedzUsuńmyślałaś o zrobieniu jakiejś polewy?:>
nie, bo już bym się chyba zasłodziła na śmierć..:P
Usuńfaktycznie:) ja kiedyś w środek na miejsce dżemu/konfitury wkładałam jogurt:>
Usuńmuszę tak kiedyś spróbować :)
UsuńIdą święta, więc myślę, że przepis wypróbuję, bo muffinki uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, pyszne wyszły, wszystkim smakowały, więc dziękuję za dobry przepis! :)
Usuńno to super, cieszę się :))
UsuńDobrego, sprawdzonego przepisu na babeczki szukam, dzięki Lukierku! :)
OdpowiedzUsuńKurczę, po 15 czy nawet 20 minutach zawsze wychodzą mi na pół surowe, chociaż piekarnik dobrze rozgrzewam... :(
Myślę, że nic się nie stanie jak potrzymasz je nieco dłużej, po prostu obserwuj czy na wierzchu są przyrumienione. Chyba że mimo to wychodzą Ci surowe :(
UsuńPodejrzewam, że to sprawka mojego piekarnika - on kiepsko grzeje z tyłu, z góry potrafi przypalić, generalnie trzeba go wyczuć i stać nad nim i pilnować tego, co w środku, czy to ciasto, czy kurczak z rożna itd. Jak trzymam babeczki dłużej, to nic złego się z nimi nie dzieje, tak jakby piekarnik potrzebował po prostu dwa razy dłuższego czasu pieczenia niż podano w przepisie :D
UsuńNajważniejsze, że wychodzą, nie? :D
Hej :) Nominowałam twój blog do Liebster Award. Zobacz na mój profil aby dowiedzieć się więcej.
OdpowiedzUsuńłoo dzięki za ten przepis, na pewno skorzystam na święta! :)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis ;) chętnie zrobię
OdpowiedzUsuńświetny przepis :)
OdpowiedzUsuńhttp://wd6.photoblog.pl/np3/201301/A3/143125084/egipskie-klimaty.jpg mogę się dowiedzieć, gdzie było robione to zdjęcie? :)
w Alibabie we Wrocławiu : )
Usuńkiedy nowa notka? :c
OdpowiedzUsuńobiecuję, że w tym tygodniu :*
Usuńwyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńmoże napiszesz notkę o związkach homoseksualnych? ciekawa jestem Twojego zdania na ten temat. I o adopcji przez takie pary dzieci (według mnie zupełnie niedorzeczne i irracjonalne, ale w dzisiejszym świecie ludzie głupieją, że pozwalają na takie rzeczy). Chętnie poczytam. ;)
OdpowiedzUsuńJestem na etapie wyrabiania sobie opini na ten temat. Póki co za mało w tej kwestii wiem, żeby się wymądrzać.
UsuńGeneralnie jestem bardzo tolerancyjną osobą i chciałabym, żeby państwo nie robiło problemów ludziom tylko dlatego, że preferują osoby tej samej płci. Homoseksualizm to nie choroba w końcu ;)
szkoda że ja jestem takim beztalenciem jeśli chodzi gotowanie :)
OdpowiedzUsuńoj, do tego przepisu nie trzeba talentu, jest naprawdę prosty, spróbuj kiedyś :)
Usuńprzydatny wpis:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :)
OdpowiedzUsuńStale się nim posługuję :) Dziękuję!
cieszę się, że się przydaje!:)
Usuń