niedziela, 16 grudnia 2012

Babeczki cytrusowe.

Niedziela niemal jak zawsze spędzona dość leniwie - jedyną pożyteczną rzeczą, jaką dziś zrobiłam były muffinki ;] Mam słabość do tego rodzaju wypieków, testowałam już parę przepisów, jeden z nich trochę ulepszyłam i według niego piekę najczęściej. Pomyślałam, że udostępnię go tutaj, niech więcej ludzi pozna tę przyjemność, a co! Jeżeli są tu jacyś fani słodkości to ten wpis na pewno przypadnie im do gustu ;)




Potrzebujesz:
  • 300g mąki
  • 120g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki startej skórki cytryny
  • torebka cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 200ml kefiru
  • 100g masła
  • dżem lub konfitura*
  • szczypta soli
* Ja osobiście najbardziej lubię z konfiturą truskawkową, ale np. dżem brzoskwiniowy też świetnie się spisuje :)
Wykonanie:

Proponuję zacząć od roztopienia masła, ponieważ i tak trzeba poczekać aż wystygnie.



Zetrzyj skórkę z cytryny, wrzuć ją do miski, dodaj mąkę, cukier, proszek, sól i cukier wanilinowy. Do drugiej miski wlej kefir, wbij jajka i dodaj roztopione (ale wystudzone!) masło i wymieszaj.


 Potem zawartość jednej miski wrzuć do drugiej i wymieszaj.


Nagrzej piekarnik do 200°C.

Formę (lub foremki) do babeczek posmaruj tłuszczem albo wyłóż papierowymi papilotkami. Łyżką nałóż do foremek ciasta (np. do połowy wysokości). Dodaj na to łyżeczkę dżemu lub konfitury.


Teraz przykryj dżem/konfiturę ciastem.



Babeczki włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz je przez 15/20 minut.


Mija 15 minut.. i gotowe :) Ja dodatkowo posypuje je cukrem pudrem. Poczekaj, aż wystygną i ciesz się smakiem!




Mam szczerą nadzieję, że będą Wam smakowały (;
Za zrobienie 5.,6. i 7. zdjęcia dziękuję mojemu mężczyźnie.

Trzymajcie się słodko!

Lu







27 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie :)) jutro wyprobuje przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. muffinki są pod każdym względem naprawdę genialne, proste i przepyszne (: takimi by sama Nigella nie pogardziła

    OdpowiedzUsuń
  3. dzięki Lukri,wypróbuję na sylwestra!:D
    myślałaś o zrobieniu jakiejś polewy?:>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, bo już bym się chyba zasłodziła na śmierć..:P

      Usuń
    2. faktycznie:) ja kiedyś w środek na miejsce dżemu/konfitury wkładałam jogurt:>

      Usuń
    3. muszę tak kiedyś spróbować :)

      Usuń
  4. Idą święta, więc myślę, że przepis wypróbuję, bo muffinki uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam, pyszne wyszły, wszystkim smakowały, więc dziękuję za dobry przepis! :)

      Usuń
    2. no to super, cieszę się :))

      Usuń
  5. Dobrego, sprawdzonego przepisu na babeczki szukam, dzięki Lukierku! :)

    Kurczę, po 15 czy nawet 20 minutach zawsze wychodzą mi na pół surowe, chociaż piekarnik dobrze rozgrzewam... :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nic się nie stanie jak potrzymasz je nieco dłużej, po prostu obserwuj czy na wierzchu są przyrumienione. Chyba że mimo to wychodzą Ci surowe :(

      Usuń
    2. Podejrzewam, że to sprawka mojego piekarnika - on kiepsko grzeje z tyłu, z góry potrafi przypalić, generalnie trzeba go wyczuć i stać nad nim i pilnować tego, co w środku, czy to ciasto, czy kurczak z rożna itd. Jak trzymam babeczki dłużej, to nic złego się z nimi nie dzieje, tak jakby piekarnik potrzebował po prostu dwa razy dłuższego czasu pieczenia niż podano w przepisie :D

      Najważniejsze, że wychodzą, nie? :D

      Usuń
  6. Hej :) Nominowałam twój blog do Liebster Award. Zobacz na mój profil aby dowiedzieć się więcej.

    OdpowiedzUsuń
  7. łoo dzięki za ten przepis, na pewno skorzystam na święta! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzięki za przepis ;) chętnie zrobię

    OdpowiedzUsuń
  9. świetny przepis :)
    http://wd6.photoblog.pl/np3/201301/A3/143125084/egipskie-klimaty.jpg mogę się dowiedzieć, gdzie było robione to zdjęcie? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. kiedy nowa notka? :c

    OdpowiedzUsuń
  11. może napiszesz notkę o związkach homoseksualnych? ciekawa jestem Twojego zdania na ten temat. I o adopcji przez takie pary dzieci (według mnie zupełnie niedorzeczne i irracjonalne, ale w dzisiejszym świecie ludzie głupieją, że pozwalają na takie rzeczy). Chętnie poczytam. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem na etapie wyrabiania sobie opini na ten temat. Póki co za mało w tej kwestii wiem, żeby się wymądrzać.
      Generalnie jestem bardzo tolerancyjną osobą i chciałabym, żeby państwo nie robiło problemów ludziom tylko dlatego, że preferują osoby tej samej płci. Homoseksualizm to nie choroba w końcu ;)

      Usuń
  12. szkoda że ja jestem takim beztalenciem jeśli chodzi gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj, do tego przepisu nie trzeba talentu, jest naprawdę prosty, spróbuj kiedyś :)

      Usuń
  13. Świetny przepis :)
    Stale się nim posługuję :) Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń